Mungkinkah Tertawa

Haruskah ku padamkan.. kedukaan ini.. dengan titis airmata.. dan menyayat hati.. ataupun biar dalam.. keadaan bergini.. Haruskah diriku.. kembali disini.. di depan dirimu.. yang tiada suri.. mungkinkah tertawa.. aku menanti diri.. Aku bertanya pada.. diri oh mengapa.. mengapa kita setiai.. kehidupan.. aku tersiksa.. Sejambak kasih bekal harapan.. terhapus di pertengahan jalan.. gugur bagaikan dedaunan.. tercemar kehormatan cinta.. Apa salahku.. hingga.. kau paling pada aku.. Aku bertanya pada.. diri oh mengapa.. mengapa kita setiai.. kehidupan.. aku tersiksa..

Sendiri Menyepi...

Sendiri menyepi.. Tenggelam dalam renungan.. Ada apa aku seakan ku jauh dari ketenangan.. Perlahan ku cari.. Mengapa diriku hampa.. Mungkin ada salah.. Mungkin ku tersesat.. Mungkin dan mungkin lagi.. Aku merasa.. Sendiri menyepi.. Ingin ku menangis.. Menyesali diri.. Mengapa terjadi.. Sampai bila ku begini.. Resah tak bertepi.. Kembalikan aku pada cahayaMU.. Yang sempat menyala.. Benderang di dalam hidupku.. Ku ingin cahayaMu.. Mendekati hidup ku..

Khamis, 7 Mac 2013

LUAHAN HATI PARAJURIT

orang awam
kami bekerja waktu pejabat. jika rajin buat overtime. gaji kami besar. cuma perlu beri komitmen terbaik. kami sentiasa bersama keluarga. hari perayaan kami sentiasa ada.

tentera
kami bekerja 24 jam sehari. kalau malas baru kami dapat lelap ayam. gaji kami kecil tak setanding sijil dan masa perkhidmatan. waktu perayaan jika ada belas kasihan dari pegawai atasan. tapi kami kena bagi komitmen terbaik, kena korbankan mentaliti kami, korbankan nyawa kami, korbankan kasih sayang kami. sentiasa tiada masa bersama keluarga terutama ketika bertugas. badan kami untuk negara, makanan kami alakadar, perut kami buncit bila usia meningkat kerana kehilangan banyak hormon akibat lasak. pakaian kami tak perlukan jenama.

APA YANG KAMI (Tentera) DAPAT!
KAMI GEMBIRA DAPAT LIHAT NEGARA KAMI AMAN.

betul ke aman?
aman bagi rakyat. tapi bagi kami, kami sentiasa berperang. mental kami sentiasa diuji

orang awam
belahlah askar.... penceroboh masuk senang je, askar buat apa?

tentera
kami tiada belas. ikotkan jiwa kami cincang penceroboh negara. tapi kami penuh disiplin. strategi kami demi rakyat yang tak berdosa. bukan semua pertahanan kami dibenarkan.

orang awam
alahhhh. polis kita dah mati.
askar jalankanlah tugas

tentera
Malaysia negara diplomatik. Malaysia sering gunakan perbincangan sebagai langkah utama. memang polis dah ada yang mati. tapi kalau tentera masuk campur. peperangn akan berlaku. bukan sahaja polis, malah orang awam turut akn terkorban.

orang awam
dahlah. kerajaan lembap.
tentera malas
kami rakyat ketakutan

tentera
inilah penghargaan yang kami terima dari rakyat setelah korbankan keluarga kami, mental kami, hidup kami dan harta kami untuk negara. tapi kami tetap setia kepada negara. nantikan arahan dan kami akan bertindak. tindakan kami ada strategi. polis pon hebat cuma mereka tak diberi kuasa oleh undang-undang. rakyat bersuara, kami terima, arahan diberi, kami mara. kerana Malaysia, kita yang punya.
Catat Ulasan